Ketayap Sambal Bilis Semudah 123




Info Chef: Guna api perlahan bagi mengelakkan kulit dadar hangus.

BAHAN KETAYAP:
1 cawan tepung gandum
2 biji telur
2 helai daun pandan | dipotong kecil
2 1/2 cawan santan
2 sudu makan minyak masak
Sedikit pewarna hijau



BAHAN SAMBAL BILIS:
100gm ikan bilis
2 biji bawang merah | dikisar
2 ulas bawang putih | dikisar
1/2 biji bawang besar | dihiris
3 sudu makan cili kisar
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit air asam jawa
Minyak masak secukupnya



CARA MEMASAK:
Bagi menyediakan kulit ketayap, kisar daun pandan dengan santan. Tapis dan perah.
Campurkan bahan-bahan lain ke dalam santan. Gaul rata.
Masukkan adunan ke dalam pengisar dan kisar sekali lagi sehingga adunan sebati.
Panaskan kuali dan sapukan sedikit minyak. Masukkan satu senduk adunan ke dalam kuali dan dadarkan adunan. Biarkan kulit ketayap masak dan tidak perlu diterbalikkan.
Angkat dan ketepikan. Ulang hingga semua adunan habis.
Bagi menyediakan sambal bilis, masukkan minyak dan goreng ikan bilis hingga separuh masak. Ketepikan.
Tumis bahan kisar hingga harum. Masukkan cili kisar dan tumis dengan api kecil supaya tidak hangit dan betul-betul masak.
Masukan sedikit garam dan gula untuk menggaringkan sambal dan masukan sedikit air sasam jawa. Gaul rata.
Kemudian masukan bawang besar dan ikan bilis. Biarkan merenih sehingga sambalnya pecah minyak dan agak pekat. Angkat dan sejukkan sambal.
Ambil sekeping kulit ketayap dan isikan sambal dengan secukupnya. Gulung dengan kemas. Sedia untuk dihidangkan.

Saiz hidangan: 7-8 orang.
Jenis hidangan: Kuih muih.
Waktu memasak : 30 minit.
Cara memasak : tumis dan goreng.
Keistimewaan: Dadar yang lembut dan sambal yang pedas.
close
=====[ Klik disini 1X ] [ Close ]=====
>