Bihun Sup Bebola Daging, Ringkas & Mudah


Info Chef: Bebola daging boleh dibuat sendiri atau dibeli siap.



BIHUN SUP BEBOLA DAGING

BAHAN-BAHAN:
100gm bihun | celur ke dalam air panas hingga lembut, sejukkan
Bebola daging secukupnya
Air rebusan daging secukupnya
Minyak masak secukupnya Garam dan serbuk perasa secukupnya


BAHAN KISAR:
50gm rempah sup
1 biji bawang merah
1 inci halia
2 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis


BAHAN SAYUR:
30gm tauge
Sedikit daun sup
Sedikit limau nipis


CARA MEMASAK:
Untuk membuat sup; Kisar kesemua bahan kisar. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga terbit bau.
Masukkan air rebusan daging, bebola daging bersama garam dan serbuk perasa secukupnya. Kacau sekata.
Biarkan mendidih, tutup api.
Untuk menghidang; masukkan sedikit bihun ke dalam ke dalam mangkuk. Tuangkan sup, atur bebola daging di atasnya.
Letakkan sedikit tauge, hirisan daun sup dan limau nipis di atas.
Sedia dinikmati bersama sambal kicap.

Saiz hidangan:3-4 orang
Waktu memasak: 1 jam
Jenis hidangan:Melayu
Keistimewaan:Bebola daging beri kesan istimewa pada hidangan
Jenis masakan: Mi
Cara memasak:Rebus, tumis dan didih
close
=====[ Klik disini 1X ] [ Close ]=====
>